Safran (Crocus sativus L.)
Safran, yüzyıllar boyunca ‘Kırmızı Altın’ olarak anılmış, küresel pazarlarda dünyanın en değerli baharatı olarak yerini almıştır. Bilimsel adı ‘Crocus sativus L.’ olan bu bitki, sonbaharda açan çiçeği ve kırmızı stigmaları (tepecikleri) nedeniyle değerlidir. Safran çiçeğinin tepecikleri el ile özenle toplanır ve kurutularak baharat haline getirilir.
Tarihte Safran
Tarihi 3.000 yıl öncesine dayanan Safran, dünyanın en eski baharatlarından biri olarak kabul edilir. Çağlar boyunca İran ve Hindistan’ın Keşmir bölgesinde yetiştirilen safran, Moğollar aracılığıyla Çin’e; Araplar tarafından İspanya’ya ve Haçlı Seferleri sırasında Batı Avrupa’ya taşınmıştır.
Antik Mısır’da, safran hem tıbbi hem de dini amaçlar için kullanılmıştır.
Anadolu’da safranın varlığı, Hititler döneminden itibaren bilinmektedir. Antik Yunan, Roma ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir yer tutmuştur. Özellikle, Osmanlı Dönemi’nde Safranbolu gibi yerlerde yoğun şekilde yetiştirilmiştir.